logo
Київський національний
торговельно-економічний
університет
Київський національний
торговельно-економічний
університет
logo
Київський національний
торговельно-економічний
університет
img

Засідання круглого столу "Харчова промисловість України: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку"

Загальна інформація

16 лютого 2017 року на базі Київського національного торговельно-економічного університету спільно з Асоціацією українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» відбувся круглий стіл «Харчова промисловість України: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку». Метою даного заходу було обговорення сучасного стану та актуальних питань розвитку харчової промисловості України в контексті євроінтеграції, проблем гармонізації вітчизняних нормативних документів галузі з європейськими вимогами, а також напрямів розвитку та завдань підприємств харчової промисловості на 2017 р.

З вітальним словом до гостей та  учасників звернулися перший проректор з науково-педагогічної роботи КНТЕУ, доктор технічних наук, професор Притульська Наталія Володимирівна та президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Бартковський Ігор Ілліч.

На засіданні круглого столу були присутні представники Міністерства аграрної політики і продовольства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державного підприємства «Укрметртестандарт», громадської організації «Громадський контроль захисту прав споживачів», Спілки малих, середніх і приватизованих підприємств України, Одеської національної академії харчових технологій, Національного університету харчових технологій, Національного університету біоресурсів та природокористування України. Широким було представництво провідних підприємств харчової промисловості України - ПАТ «Житомирський маслозавод», ПАТ «Вінтер», ПрАТ «Геркулес», ПГО АПВТ «Фірма Ласка», ТОВ «Ажур Фроузен Фуд», ПрАТ «Хладопром», ТОВ «Ласунка», ТОВ «Торговий дім Левада», ТОВ «Пирятинський делікатес», ТОВ ВТП «Агропереробка», ФОП Урсуленко О.А., ТОВ «Тотал», ТОВ «Крона», ТОВ «Інтерстарч Україна» та ін. Із представників засобів масової інформації - газета «Харчовик», журнали «Аграрний тиждень» та «Food UA», ТОВ «Компанія БІОПРОМ: «Продукты & Ингредиенты», ПП «Марко Пак».

Президент Асоціації Бартковський Ігор Ілліч ознайомив учасників круглого столу з основними напрямами та результатами діяльності Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти», проаналізував стан ринку морозива і заморожених продуктів України в 2016 році та визначив перспективи розвитку харчової галузі в контексті євроінтеграції. Наприкінці своєї доповіді президент Асоціації привітав та вручив свідоцтва прийнятим у 2016 р. асоційованим членам АУВМ і ЗП: ТОВ «Шоколадна компанія «МИР», ПП «Галафрут», ПП «Текстра-Віта», ТОВ «Трелакс Пак», ТОВ ВЗФ «Кіровоградвторма», ТОВ «Галичина Ласунка».

Начальник Українського науково-методичного центру підтвердження відповідності та випробувань харчової продукції (УкрПРОДТЕСТ) Семенович Володимир Костянтинович у своїй доповіді відзначив високу якість продукції, яка виготовляється підприємствами, що входять до складу Асоціації та висловив подяку за плідну співпрацю.

Рудь Петро Володимирович, голова правління ПАТ «Житомирський маслозавод», підвів підсумки 15-тирічної діяльності Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти». Зазначив, що Асоціація впродовж цього часу сформувалася як потужне громадське об'єднання, що захищає права та інтереси українських виробників, сприяє розвитку виробництва морозива, заморожених продуктів, здійснює інформаційну підтримку підприємств, розвиває взаємовигідні зовнішньоекономічні зв'язки, укріплює науково-виробничий потенціал підприємств.

Биковець Вячеслав Михайлович, генеральний директор Спілки малих, середніх і приватизованих підприємств України, висловив думку щодо сприяння створення організаційно-технічних передумов для розвитку підприємницької діяльності, формування правової бази державної підтримки малих, середніх і приватизованих підприємств, а також виходу їх на зовнішній ринок.

Особливу увагу учасниками круглого столу було приділено аналізу якості виробництва, експорту та імпорту молока, м’яса (загалом та за видами), м’ясних напівфабрикатів, макаронних виробів з начинкою, морозива, заморожених овочів; структурі споживання морозива населенням України; обговоренню нормативних документів на морозиво та заморожені напівфабрикати, а також основним напрямам розвитку підприємств харчової промисловості України.

Крім того, було зазначено, що на базі Асоціації сформовано Галузеву дегустаційну комісію з оцінки якості наповнювачів, Галузеву комісію на визначення кращої упаковки для морозива та заморожених продуктів, Галузеву дегустаційну комісію з оцінки якості чаю та кави та Галузеву дегустаційну комісію з оцінки якості глазурі та вафель для морозива. За результатами роботи СГДК і Галузевих дегустаційних комісій проводиться оцінка нових видів продукції і надається висновок щодо подальшого впровадження їх на виробництво.

За результатами роботи Всеукраїнського круглого столу «Харчова промисловість України: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку» учасниками було вирішено:

  • сприяти відкриттю нових експортних ринків та посилювати присутність вітчизняних підприємств на вже освоєних;
  • підвищувати ефективність використання сировини та матеріальних ресурсів;
  • здійснювати розробку нових видів харчової продукції та нормативної документації;
  • брати активну участь у законотворчій діяльності України під час обговорення законопроектів, а також внесенні змін до чинних Законів України; у гармонізації ДСТУ на морозиво, заморожені напівфабрикати з відповідними європейськими документами;
  • провести Всеукраїнський фестиваль морозива до Дня захисту дітей, Дня знань в Україні (травень, серпень 2017 р.) та Дня дитячої та юнацької творчості «Світ у твоїх долонях» (20-21 травня 2017 р.).

Підсумком засідання круглого столу було розроблення рекомендацій для компетентного вирішення окреслених проблем, зокрема відкриття нових експортних ринків, спрощення умов торгівлі в Україні, постійне впровадження інновацій та залучення інвестицій для підвищення ефективності виробництва морозива і заморожених продуктів, впровадження передових систем контролю безпечності та якості харчових продуктів, активна участь у розробці Законів України, нормативно-правових актів в аграрному та продовольчому секторі.

16.02.2017
adv
637
остання редакція 04.08.2017
adv